HTML

Nyaralásunk alatt egyik nap elmentünk Herendre. Megnéztük a porcelánmanufaktúrát és a múzeumot.

A világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája. Az 1826-ban kis, néhány fős műhelyként induló üzem mára uralkodók, neves történelmi személyek, vezető üzletemberek, művészek kedvelt márkájává vált. Néhány híres személy, akik említést érdemelnek: XIX. században Viktória királynő (a legismertebb pillangó mintás dekor tőle származik), I. Ferenc József, Erzsébet királynő (a Gödöllő minta neki készült), a XX. században II. János Pál pápa (Herendi a Vatikánban), II. Miklós Orosz cár, Lady Diana hercegnő (Herendi gyűjtő volt), Lewis Hamilton (Herendi trófea), Arnold Schwarzenegger (Herendi gyűjtő). A világ majd' minden országában ismert nagyvállalat igazi hungarikum: a Magyar Örökség része.

Gödöllő mintás ékészlet

 

 

 

 

 

 

Viktória mintás étkészlet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A látogatás végeztével tudatosult bennem igazán, miért is kerülnek ezek a porcelán termékek olyan sok pénzbe. Először is: mindent kézzel készítenek, egy darab elkészítéséhez több ember munkájára van szükség (a nyersanyag /porcelánmassza/ elkészítése, az alakítás /öntés, préselés/, a szárítás, az előégetés /más néven zsengélés/, a mázzal való bevonás, a mázas égetés, a dekorálás /festés, aranyozás/, dekor égetés), nem beszélve arról, hogy egyes dísztányérok festése akár 50 órát is igénybe vehet. Csodálatos élmény volt!

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nyilvanosnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr552135341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.07.09. 14:50:38

A fotók nagyon jók lettek, ügyes!
süti beállítások módosítása